You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
Domov > Tvorba kalendářů, obrazů a fotek > Kdy se nebát zvolit nižší rozlišení snímku?
Kdy se nebát zvolit nižší rozlišení snímku?
print icon
Dojem z vytisknuté fotografie závisí na počtu obrazových bodů, jemnosti tiskového rastru a pozorovací vzdálenosti.
 
Počet obrazových bodů - celkový počet bodů, ze kterých se skládá fotka, uváděný v pixelech (px).
DPI - tiskový rastr, tedy počet obrazových bodů na palec; palec = 2,54 cm.
Pozorovací vzdálenost - vzdálenost mezi pozorovatelem a prohlíženým snímkem.
 
Čím větší je vzdálenost mezi pozorovatelem a snímkem, tím menší počet bodů dokáže pozorovatel rozlišit. Při výběru vhodné fotografie k tisku je proto třeba vzít v úvahu pravděpodobnou vzdálenost, ze které bude prohlížena. S nižším DPI lze tisknout do větších rozměrů, ale současně klesá ostrost. Vysoké DPI naopak snižuje fyzickou velikost předlohy, ale roste ostrost a množství detailů.
Znázornění pozorovací vzdálenosti
Libovolný počet bodů, který se nachází v úhlu 0,16° (tzv. úhlová minuta), vnímá lidské oko jako jeden bod. Čím větší je vzdálenost oka od objektu, tím menší počet detailů dokáže oko rozlišit.
 
V případě, že fotografii umístíme do fotoknihy a standardně ji prohlížíme ze vzdálenosti cca půl metru, optimálním rozlišením snímku je 300 DPI.
U fotoobrazů, které prohlížíme například ze vzdálenosti 2 a více metrů, je vhodné zvolit nižší hodnotu DPI. Pro pozorovací vzdálenost 2 metry stačí rozlišení 150 DPI. Pokud je vzdálenost 5 a více metrů, volíme 50 až 60 DPI.
 
Přečtěte si, jak ověřit rozměry a rozlišení snímků. Více ZDE.
 
Uvedené hodnoty nedoporučujeme dodržovat striktně. Vždy je třeba se zamyslet nad reálnou pozorovací vzdáleností. Pokud se vytisknutá fotografie vyskytuje v místě, kde ji bude možné pozorovat například z 2 metrů, ale bude ji také možné prohlížet ze vzdálenosti menší, volíme vyšší hodnotu, než doporučených 150 DPI.
zpětná vazba
3 mimo 4 našel to užitečné

přejděte na horní ikonu